ENCE landscape integration – phase 1 (buildings envelope)

two phase competition – first prize

pontevedra / 2015-2019

ENCE landscape integration – phase 1 (buildings envelope)

two-phase competition – first prize

pontevedra / 2015-2019

txt

PHASE 1: BUILDINGS ENVELOPES
The construction of architecture, sometimes, becomes magical. That is due to its, almost unique, ability to change the environment we, human beings, live in. (Sometimes for the better, sometimes for the worse). Also, if you get to work at the scale of landscape and in surroundings such as “la Ría de Pontevedra”, rich and beautiful at the same time as sensitive and complex, the challenge and the scope are even greater.
There are few occasions when the ideal conditions converge so the construction of anything similar to the ENCE Landscape Integration occurs. And, after almost six years since the beginning of the project, the first results are now visible for everyone: the new buildings envelopes of the main volumes are already part of the landscape of “la Ría”. While works are to be continued (a second phase with the perimeter fence, the outside spaces and the reinforcement of the site’s front woods), the factory and “La Ría” begin here a new path of coexistence and dialogue.

+info

client : ENCE Pontevedra

head architects : marta orts – carlos trullenque

assistant architects : javier garcía, jesús santamans, ana villalba

competition collaboration : fernando carranza, architecture student

structural engineering : STADD: óscar lópez, josé antonio malvesado

site works management : O&T + STADD (óscar lópez, josé antonio malvesado y manuel figueiro)

photography : héctor santos-díez

PHASE 1: BUILDINGS ENVELOPES
The construction of architecture, sometimes, becomes magical. That is due to its, almost unique, ability to change the environment we, human beings, live in. (Sometimes for the better, sometimes for the worse). Also, if you get to work at the scale of landscape and in surroundings such as “la Ría de Pontevedra”, rich and beautiful at the same time as sensitive and complex, the challenge and the scope are even greater.
There are few occasions when the ideal conditions converge so the construction of anything similar to the ENCE Landscape Integration occurs. And, after almost six years since the beginning of the project, the first results are now visible for everyone: the new buildings envelopes of the main volumes are already part of the landscape of “la Ría”. While works are to be continued (a second phase with the perimeter fence, the outside spaces and the reinforcement of the site’s front woods), the factory and “La Ría” begin here a new path of coexistence and dialogue.

client: ENCE Pontevedra

head architects: marta orts – carlos trullenque

assistant architects: javier garcía, jesús santamans, ana villalba

competition collaboration: fernando carranza, architecture student

structural engineering: STADD: óscar lópez, josé antonio malvesado

site works management: O&T + STADD (óscar lópez, josé antonio malvesado y manuel figueiro)

photography: héctor santos-díez