Slide pabellón estación alameda bienal valencia vidrio Slide pabellón estación alameda bienal valencia vidrio Slide pabellón estación alameda bienal valencia vidrio Slide pabellón estación alameda bienal valencia vidrio

ephemeral construction for BIENAL-VLC2003

valencia / 2002-2003

ephemeral construction for BIENAL-VLC2003

valencia / 2002-2003

txt

One of the mandates of the Biennial of Valencia in 2003 was to explore the possibilities of the city as a meeting point of culture and of culture as the driving force of an ‘ideal city’. The aim of the project within which this intervention was included was to integrate cultural activities into citizens’ everyday life through ephemeral architecture. The concept of this project was to reinforce thes idea of popularising culture by underscoring the mediatic nature of its contents—art magazines and Sunday supplements—through a dialoguing container of two concentric boxes. The interior box spoke of the magazines it contained. The exterior one enveloped the other and advertised the Biennial. The result was a three-dimensional window display whose reflections multiplied the object and its surroundings, superimposing various realities in a play of transparencies that emphasised the ephemeral nature of this intervention. The ambiguous and intentionally colourful prism contrasted with the white, organic forms of the space that housed it.

+info

client : BIENAL-VLC2003
head architects : marta orts – carlos trullenque
collaboration : cristalería soler
contractor : cristalería soler
photography : diego opazo

One of the mandates of the Biennial of Valencia in 2003 was to explore the possibilities of the city as a meeting point of culture and of culture as the driving force of an ‘ideal city’. The aim of the project within which this intervention was included was to integrate cultural activities into citizens’ everyday life through ephemeral architecture. The concept of this project was to reinforce thes idea of popularising culture by underscoring the mediatic nature of its contents—art magazines and Sunday supplements—through a dialoguing container of two concentric boxes. The interior box spoke of the magazines it contained. The exterior one enveloped the other and advertised the Biennial. The result was a three-dimensional window display whose reflections multiplied the object and its surroundings, superimposing various realities in a play of transparencies that emphasised the ephemeral nature of this intervention. The ambiguous and intentionally colourful prism contrasted with the white, organic forms of the space that housed it.

client : BIENAL-VLC2003
head architects : marta orts – carlos trullenque
collaboration : cristalería soler
contractor : cristalería soler
photography : diego opazo